Radiofrekvensablation (RFA)

Hos Kirurgi Klinikken er vi her for dig, når du har brug for os. Vi sætter patienten i centrum og tilbyder hurtig adgang til udredning og behandling på vores klinik i Solrød Stand

  • Effektiv og smertefri
  • Bedøvelse med lokalbedøvelse

RFA behandling af Åreknuder

RFA står for Radiofrequency Ablation, som er en minimalt invasiv procedure, der bruges til at behandle åreknuder. Under proceduren indsættes et tyndt, fleksibelt kateter i den berørte vene gennem et lille snit. Kateteret
leverer derefter radiofrekvensenergi til venens væg, hvilket får den til at opvarme og kollapse. Den kollapsede vene absorberes til sidst af kroppen, og blodgennemstrømningen omdirigeres til sundere vener.
RFA er en sikker og effektiv behandlingsmulighed for åreknuder, der byder på adskillige fordele i forhold til traditionel venestripningsoperation. RFA er mindre invasiv, kræver kortere restitutionstid og har en lavere risiko for komplikationer. Derudover kan RFA udføres ambulant, hvilket betyder, at du som patient kan tage hjem samme dag, du bliver behandlet.
Med enhver medicinsk procedure er der risici involveret, så det er vigtigt, at du inden behandlingen diskuterer de potentielle fordele og risici ved RFA med din læge.

Sådan fungerer behandlingen
Først udføres en ultralydsscanning for at lokalisere og markere den defekte vene eller dårligt fungerende vene. Huden er bedøvet i det berørte område, hvor der laves et snit på to millimeter. Under lokalbedøvelse føres et lille fleksibelt rør og en laserfiber derefter ind i venen. Laservarmen får venen til at kollapse og lukke permanent. Laserfiberen trækkes endelig meget langsomt ud (ca. 2 mm/sekund). Når behandlingen er overstået, lukkes såret med et plaster og bindes.

Viktig information:

  • Behandlingen tager cirka 30 minutter.
  • Det gør ikke ondt.
  • Du kan selv forlade klinikken efter behandlingen.

Sådan fungerer RFA

  • RFA er mindre invasiv
  • Kræver kortere restitutionstid
  • Har en lavere risiko for komplikationer.
  • Derudover kan RFA udføres ambulant, hvilket betyder, at du som patient kan tage hjem samme dag, du bliver behandlet.

Sådan forbereder du dig
Behandlingen kræver ingen særlig forberedelse, men undgå at påføre huden creme på behandlingsdagen. Du bør også klæde dig i løstsiddende tøj og have nogle sko, der er nemme at tage på efter indgrebet.

Efter behandlingen
Forvent at vente 20 – 30 minutter på observation i venteværelset bagefter, og at du kan opleve nedsat styrke i benet samme dag (selv om det er ualmindeligt). Ugen efter behandlingen er det almindeligt at mærke smerter på indersiden af låret. Det er helt naturligt og intet at bekymre sig om. Forvent en hævelse og nogle blå mærker på benene. De forsvinder inden for to til fire uger.

Du får en bandage på såret og en trykforbinding op til knæet. Hvis bandagen er for stram, skal du løsne den. Hvis det ikke virker, så fjern det om nødvendigt helt og tag støttestrømper på. Der kan være mindre blødninger (et par centimeter store) synlige på bandagen. Disse er ubetydelige og ikke noget at bekymre sig om.
I 14 dage efter behandlingen skal du have kompressionsstrømper på i løbet af dagen. Ved hævelse er du velkommen til at bruge sokken i længere tid. Tag sokken af ​​om natten.
Kompressionsstrømpen skal være kompressionsklasse 2 med et tryk på 23-32 mmHg og kun sidde under knæet, uanset hvilken procedure du har haft.

Det kan være godt at have to par kompressionsstrømper.
Du kan gå som normalt umiddelbart efter operationen. Undgå dog intens aktivitet som sport og cykling på den første dag. Når du sidder, skal du placere benet højt. Undgå også alkohol den første dag, da det kan øge tilbøjeligheden til at bløde.

Læs mere om: åreknuder ben