Flebektomi

Hos Kirurgi Klinikken er vi her for dig, når du har brug for os. Vi sætter patienten i centrum og tilbyder hurtig adgang til udredning og behandling på vores klinik i Solrød Stand

  • Behandlingstid ca. 30 min.
  • Bedøvelse med lokalbedøvelse

Flebektomi Behandling

Flebektomi er et kirurgisk indgreb. Under proceduren laves små snit i huden, og den berørte vene fjernes gennem disse snit.
Flebektomi udføres under lokalbedøvelse og tager normalt en halv time at gennemføre.
Der kan være nogle smerter og ubehag efter proceduren, men du kan normalt vende tilbage til dine normale aktiviteter inden for et par dage efter proceduren.
Flebektomi er generelt sikkert og effektivt til behandling af åreknuder, men som med enhver kirurgisk procedure kan der være nogle risici og komplikationer, så det er vigtigt, at du diskuterer disse med din læge før behandlingen.

Sådan virker flebektomibehandlingen

Huden er bedøvet og de generende åreknuder fjernes gennem mange 1-2 mm små snit. Operationen udføres ofte som et supplement til laserbehandling.

Forberedelse

Behandlingen kræver ingen særlig forberedelse, men undgå at påføre huden creme på behandlingsdagen. Du bør også klæde dig i løstsiddende tøj og medbringe nogle sko, der er nemme at tage på efter indgrebet. Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du fortælle din læge om at stoppe.
Spis gerne en let morgenmad, men undgå store måltider på operationsdagen. Tag den nødvendige medicin som normalt.

Viktig information:

  • Behandlingen tar cirka 30 min.
  • Det gör inte ont.
  • Du kan gå från kliniken själv efter behandlingen

Sådan virker flebektomibehandlingen:

Huden er bedøvet, og de generende åreknuder fjernes gennem mange små snit på 1-2 mm. Denne operation udføres ofte som et supplement til laserbehandling.

Efter operationen

Efter behandlingen lægges en bandage på såret, og en kompressionsbandage op til knæet. Den skal være tændt i 48 timer. Så tager du alt af og bruger kompressionsstrømpen om dagen i 14 dage eller så længe hævelsen varer. Tag strømpen af ​​om natten.
Kompressionsstrømpen skal være kompressionsklasse 2 med et tryk på 23-32 mmHg og kun til under knæet, uanset hvilken procedure du har – det kan være godt at have to par kompressionsstrømper.
Hvis bandagen er for stram, skal du løsne den. Fjern den om nødvendigt helt og tag støttesokker på. Der kan være mindre blødninger (et par centimeter store), der er synlige på bandagen. Disse er ubetydelige og intet at bekymre sig om. Forvent en hævelse og nogle blå mærker på benene. Det vil forsvinde inden for 2-4 uger.
Du kan gå som normalt umiddelbart efter operationen. Undgå dog kraftig aktivitet såsom sport og cykling på den første dag. Når du sidder, skal du placere benet højt. Undgå også alkohol på den første dag, da det kan øge tendensen til at bløde.

Smerter og smertestillende medicin

Du skal forvente smerter, især på indersiden af ​​benet, i en uge.
Derfor bør du:
• Tag smertestillende medicin (Alvedon 1 g x 3 dagligt og Ibumetin 400 mg x 3 dagligt) regelmæssigt i mindst fire dage efter operationen. Derefter efter behov. Du modtager en recept, der sendes elektronisk til apoteket. Derudover skal det behandlede ben masseres og smøres med fugtighedscreme to gange dagligt for at undgå ømhed og en stram følelse langs den behandlede vene. Benstrækøvelser skal også laves.

Risici og komplikationer
Komplikationer efter operation er relativt sjældne, men kan forekomme.
• Blødning ses normalt fra de små snitsteder.
• Der kan være misfarvning og/eller blodopsamling, f.eks. blå mærker, fra små til store. Svarende til behandlede kar.     Du kan opleve smerte.
• Infektion. (Kan ske, men sker ekstremt sjældent).
• En sjælden komplikation er kortvarige skader på de små nerver, der løber langs venerne. Det kan forårsage følelsesløshed i mindre områder af huden, men symptomerne forsvinder normalt efter seks måneder og er sjældent vedvarende.

Vi vil gerne have, at du kontakter os om:

• Du bløder mere end beskrevet ovenfor. Mindre udsivende blod kan ofte stoppes ved at løfte benet og trykke et rent lommetørklæde mod såret i 10 minutter.
• Du oplever tiltagende smerte.
• Du får feber over 38°.

Vend tilbage til arbejdet

Arbejdet kan genoptages, så snart du føler dig klar, hvilket normalt er 1-2 dage efter behandlingen.

Kontrol scanning

For at sikre, at operationen er udført korrekt, bør der foretages en kontrolskanning cirka 2 – 3 måneder efter behandlingen.

Forsikringsspørgsmål

Vær opmærksom på, at der kan gælde særlige forsikringsbetingelser, hvis du for nylig er blevet opereret. Hvis du planlægger en rejse til udlandet, er det godt at huske at medbringe dit blå sygesikringskort eller give besked til dit eget forsikringsselskab.

Læs mere om: åreknuder ben