Atherom (talgknude)

Hos Kirurgi Klinikken er vi her for dig, når du har brug for os. Vi sætter patienten i centrum og tilbyder hurtig adgang til udredning og behandling på vores klinik i Solrød Strand.

Her står vores erfarne personale klar til at hjælpe dig inden for en række forskellige medicinske specialer, hvor du er sikret et højt specialiseret og sammenhængende behandlingsforløb. Hos os er du altid i trygge hænder.

Talgknude

atheroma talgknoll

Hvad er atherom? Et aterom er en sæklignende, langsomt voksende, fuldt elastisk knude i eller under huden, forårsaget af en blokering af talgkanalen.

Årsager Årsagen til atherom er blokering af en eller flere talgkirtler. Disse kirtler udskiller talg (talg) for at smøre huden. Kanalen kan blokeres af for eksempel skrabede epidermale celler eller tørret talg. I sådanne tilfælde udskilles talg ikke, og det samler sig under eller i huden. Dette forklarer den langsomme vækst af atheromet, fordi talgkirtlerne kun producerer og udskiller meget små mængder om dagen.

Placering Der er mange talgkirtler i visse områder af huden, såsom hovedbunden, ansigtet, nakken, ryggen eller nakken.

Viktig information:

  • Behandlingen tager cirka 20 minutter.
  • Det gør ikke ondt
  • Du kan selv forlade klinikken efter behandlingen

Morfologi

Størrelsen af ​​atherom varierer fra et par millimeter op til størrelsen af ​​en tennisbold. Ved palpation føles det normalt blødt til fast. Et karakteristisk træk ved atherom er en central sort-grå prik, forårsaget af en blokering i talgkanalen, som ikke er synlig i alle tilfælde.

Symptomer Patienter med atherom søger normalt lægehjælp af kosmetiske årsager, så snart atheromet er blevet stort og iøjnefaldende. En anden årsag kan være, at der opstår en ubehagelig følelse af spænding. En almindelig komplikation af atherom er infektion. Symptomerne ligner en byld (hævelse, rødme, smerte og varme). Et inficeret atherom indeholder var og kan forårsage blødning ved tryk.

Behandling Her er de mest almindelige behandlingsmuligheder for atherom:

Behandling af et ikke-inficeret atherom

Fjernelse af et aterom uden infektion er en simpel procedure. Det er vigtigt at fjerne talgkanalen (den sorte prik) og kapslen. Hvis kapslen ikke fjernes, er der risiko for, at atheromet kan opstå igen. Denne procedure udføres under lokalbedøvelse, og du behøver ikke at være fastende.

Behandling af et inficeret atherom

På grund af betændelse kan det være svært at fjerne hele kapslen. En operation, der ligner en byld, anbefales i disse tilfælde. Ateromet åbnes og skylles grundigt. Derefter kan der gives antibiotikaprofylakse, men det er normalt ikke nødvendigt. Denne procedure udføres under lokalbedøvelse, og du behøver ikke at være fastende.

Kontakt os

Hvis du har yderligere spørgsmål, så ring til vores klinik på +45 46 15 05 21 eller brug e-mailadressen Kontakt@kirurgiklinikken.dk