Lipom

Hos Kirurgi Klinikken er vi her for dig, når du har brug for os. Vi sætter patienten i centrum og tilbyder hurtig adgang til udredning og behandling på vores klinik i Solrød Strand.

Her står vores erfarne personale klar til at hjælpe dig inden for en række forskellige medicinske specialer, hvor du er sikret et højt specialiseret og sammenhængende behandlingsforløb. Hos os er du altid i trygge hænder.

Fedtknude

Fettknoll klinik

Hvad er et lipom?

En lipom (fedtklump) er en klump af fedtvæv, der normalt findes lige under huden (subkutant). Det kan forekomme næsten overalt på kroppen, men findes oftest på krop, skuldre, nakke og armhuler. Lipomer kan også dannes i muskler og indre organer.

Et lipom kan beskrives som en gummiagtig klump, der føles mobil og har en tendens til at vokse langsomt, ofte over en periode på måneder eller år. De er normalt små (normalt mindre end 5 cm i diameter). I nogle tilfælde kan de blive op til 20 cm i diameter.

Det er ret almindeligt og forekommer hos 1 ud af 1.000 mennesker. Mennesker med lipomer har normalt kun én, men omkring 20 procent af de berørte kan have flere.

Det kan påvirke enhver aldersgruppe og kan endda være til stede fra fødslen, men det danner normalt mellem 40 og 60 år.

Er en fedtknude kræft?

Et lipom er næsten altid godartet, hvilket betyder, at det ikke er kræftfremkaldende og vil ikke udvikle sig til kræft. I meget sjældne tilfælde kan en type kræft kaldet liposarkom, som udvikler sig i fedtvæv og ligner et lipom, være til stede.

Viktig information:

  • Behandlingen tager cirka 20 minutter.
  • Det gør ikke ondt
  • Du kan selv forlade klinikken efter behandlingen

Hvad er årsagen til lipom?

Årsagerne til lipomer er ukendte. Det er muligt, at de er forårsaget af fysisk skade, det vil sige en skade på den berørte kropsdel. Det er dog uklart, om læsionen forårsager et lipom, eller om det kun opdages som et resultat af en tilfældig observation på det specifikke område af kroppen.

I andre tilfælde kan det være forårsaget af genetiske forhold, såsom Gardners syndrom. Det er muligt at have lipomer flere steder på kroppen på samme tid, hvilket kaldes lipomatose. Det forekommer oftest hos børn. En anden årsag til lipom kan være Madelungs sygdom, som er en sjælden tilstand, der oftest er forbundet med mænd, der indtager meget alkohol.

Hvad er symptomerne på lipom?

Lipomer forårsager sjældent smerte. De fleste mennesker har ingen symptomer. En person med et lipom kan dog have smerter, hvis det presser på nerverne.

Hvordan diagnosticeres lipomer?

I de fleste tilfælde kan læger diagnosticere et lipom med en simpel fysisk undersøgelse. Men hvis det er stort og/eller smertefuldt, kan lægen bestille tests for at udelukke kræft. Disse tests kan omfatte en biopsi, computertomografi (CT) scanning eller magnetisk resonansbilleddannelse (MRI).

Hvordan Lipoma behandles – Fjern fedtklump

I mange tilfælde behøver lipomer ikke at blive behandlet. I stedet kan lægen anbefale at overvåge det regelmæssigt. Nogle gange kan en patient vælge at få det fjernet, hvis de er bekymrede.

Hvis lipomet forårsager smerte eller påvirker mobiliteten, skal det fjernes. Normalt laver lægen et lille snit i huden og skubber den ud eller foretager en fedtsugning.

Fedtsugning kan være nyttig ved større lipomer, men proceduren er forbundet med en højere risiko for genvækst. Lipomafjernelse udføres normalt under lokalbedøvelse, og patienterne går hjem samme dag.

I tilfælde, hvor lægerne er usikre på, om det er et lipom, skal det vurderes for at sikre, at det ikke er kræft, før der gives nogen behandling. Dette skyldes, at proceduren for at fjerne det kan sprede kræften. Hvis det viser sig at være kræft, vil din læge diskutere forskellige behandlingsmuligheder for at fjerne tumoren.

Prognose For personer med lipom er prognosen meget positiv. Da det generelt er ufarligt og ikke giver gener, påvirker det ikke patientens livskvalitet. Det øger ikke risikoen for andre sygdomme, og personer, der vælger at få fjernet deres lipomer af kosmetiske årsager, har sjældent synlige ardannelser.

Kontakt:

Hvis du har andre spørgsmål, så ring til vores klinik på 46 15 05 21 eller brug e-mailadressen kontakt@kirurgiklinikken.dk