FAQ om åreknuder

Hvordan opstår åreknuder?

Normalt er åreknuder forårsaget af svage veneventiler og vægge.
I dine vener er der små envejsventiler, der åbner for at tillade blod at strømme igennem og derefter lukker for at forhindre tilbagestrømning. Nogle gange mister venerne deres elasticitet, bliver strakte, hvilket får ventilerne til at svækkes.

Når ventilerne ikke fungerer korrekt, kan blodet begynde at lække og strømme baglæns. Blodet samler sig i dine årer, hvilket får dem til at svulme og forstørre.

Vi forstår endnu ikke helt, hvorfor ventilerne svækkes og venerne strækkes. I nogle tilfælde udvikler disse tilstande sig uden nogen åbenbar grund.

Hvornår er åreknuder farlige?

Åreknuder er normalt ikke farlige, men hvis de ikke behandles, kan der nogle gange opstå komplikationer. Her er nogle af de konsekvenser, du kan opleve af manglende lægehjælp.

Hævelse
Hævelse af ben kan være forårsaget af opbygget tryk i dine vener, hvilket får væske til at lække ind i vævet omkring den knækkede vene.

Mens vi alle har overlevet en hævet del af vores krop. Denne form for hævelse kan forhindre dig i at have dine almindelige bukser eller sko på, muligvis forårsage ubehag, lækage af en gul væske og endda ændre hudfarve.

Blodpropper
Ifølge Harvard Medical School, hvis de ikke behandles, kan dine åreknuder forårsage en blodprop i læggen eller låret. Blodproppen kan knække og forårsage en livstruende blokering i en af ​​lungernes arterier.

Hudsår
Hævelsen ovenfor får din hud til at kæmpe for at helbrede mindre skader. Det begrænser næringsstoffer i at nå den beskadigede hud, hvilket begrænser helingsprocessen.

Dette kan få huden til at bryde ned og afsløre kødet nedenunder, hvilket skaber et hudsår.

Tromboflebitis
Når venerne lige under huden bliver betændte, kommer der rødme på huden, da benet hæver, og du begynder at føle smerte.

Lipodermosklerose
Hvis det betændte væv i dit ben efterlades ubehandlet for længe, ​​bliver de tunge og faste. Det bliver mere og mere kompliceret for dig at bevæge dig og slappe af.

Hvem kan behandle åreknuder?

Det anbefales, at du opsøger en speciallæge for at behandle dine åreknuder. En hudlæge, en ekspert i hudbehandling kan hjælpe dig. Det ideelle valg ville dog være at gå til en venespecialist som Dr. Haytham hos Kirurgi Klinikken.

Hvad kan jeg gøre for at minimere mine chancer for at få åreknuder?

Intet kan helt stoppe åreknuder, men disse tips kan hjælpe dig med at undgå dem så meget som muligt og undgå at gøre dem værre, hvis du allerede har dem.

Træn hver dag. Det kan være enhver form for fysisk anstrengelse. Målet er at forbedre din blodcirkulation.

Reducer saltforbruget. For meget salt kan hæve dit blodtryk og fremkalde væskeophobning.

Reguler din vægt. Ekstra vægt tilføjer pres på dine vener.
Undgå høje hæle og stramt tøj. Det kan begrænse din blodgennemstrømning og gøre det lettere for åreknuder at udvikle sig.

Undgå at sidde eller stå i lange perioder. Det er vigtigt at bevæge benene for at øge blodgennemstrømningen gennem kroppen. Det kan hjælpe dig med at indstille en timealarm som en påmindelse om at bevæge dig et par minutter hver time.

Løft dine ben. Hæv dem over hjerteniveau. Når det gøres flere gange om dagen, kan det hjælpe med at reducere væskeophobning og blodophobning i benene.

Undgå at ryge. Blodgennemstrømningen kan begrænses af nikotinen, der trækker dine blodkar sammen. Rygning hæver også dit blodtryk, svækker karvæggene og øger risikoen for blodpropper.

Hvilken behandling skal jeg vælge?

Hvilken behandling du vælger afhænger af, hvad du foretrækker, og hvad din læge anbefaler. Du har forskellige muligheder, såsom operation, endovenøs laser, skleroterapi (væske eller skum).

Hvis du er usikker på, om du har åreknuder, skal du søge professionel læge.