Pilondialcyste

Hos Kirurgi Klinikken er vi her for dig, når du har brug for os. Vi sætter patienten i centrum og tilbyder hurtig adgang til udredning og behandling på vores klinik i Solrød Strand

Her står vores erfarne personale klar til at hjælpe dig inden for en række forskellige medicinske specialer, hvor du er sikret et højt specialiseret og sammenhængende behandlingsforløb. Hos os er du altid i trygge hænder.

Hårcyste

pilonidal sinus

Hvad er en pilonidal cyste? En pilonidal cyste er et hulrum, der dannes i ugen mellem balderne. Dette skyldes normalt små hår, der vokser indad. Hvis der opstår en infektion, kan rummet udvikle sig til en byld.

Symptomer på en byld kan omfatte smerte, hævelse eller feber. Nogle gange kan der også komme væske/pus fra området.

Behandling: Pilonidale cyster fjernes ved operation. Cysten/abscessen drænes gennem et snit, og området renses. Såret efterlades derefter åbent og vil til sidst hele fra kanterne.

Fysisk aktivitet: Det er vigtigt ikke at overstrække såret i løbet af den første uge. Det betyder, at du skal tage det roligt. Du skal ikke sidde for meget, men i stedet stå eller ligge.

Operationsbeskrivelsen vil indeholde, hvilke forholdsregler der kræves, samt hvad den videre behandling vil være (herunder om der er behov for hjemmepleje til at ændre såret).

 

Viktig information:

  • Behandlingen tager cirka 20 minutter.
  • Det gør ikke ondt
  • Du kan selv forlade klinikken efter laseren

Sygemelding: Hvis du har brug for det efter operationen, skal du anmode om en skriftlig sygemelding fra din egen læge. Hvis du ikke gør indsigelse, vil din egen læge modtage et udskrevet brev efter operationen.

Som hovedregel bør du gøre, hvad du kan og vende tilbage til dine normale aktiviteter og arbejde, når smerterne tillader det.

Hygiejne: Du skal holde såret rent på følgende måder:

  • Såret bør bades 2-3 gange dagligt (og altid efter afføring).
  • Sæt dig på hug. Brug et brusebad med en stråle mælk og lunkent vand, indtil såret er rent. Du kan bruge et spejl til at kontrollere området.
  • Efter skylning skal du tørre området med en ren, tør klud.
  • Læg en lille pude eller trusseindlæg i dit undertøj, så længe såret dræner.
  • Det kan svie de første par gange, du bruser såret. Tag eventuelt smertestillende medicin en halv time før brusebad i såret (f.eks. Pamol-tabletter 1 g maks. 4 gange dagligt).
  • Mens du har et åbent sår, bør du ikke svømme i en swimmingpool.
  • Det er meget vigtigt, at området omkring og inde i såret holdes fri for hår. Ellers kan såret ikke hele.

Håret kan barberes af med en engangsskraber. Da det kan være svært selv at se området, kan det være nødvendigt at få hjælp fra en anden til at fjerne håret. Hvis du ikke har nogen til at hjælpe dig, kan hjemmeplejen hjælpe. Informer personalet om dette evt.

Sårheling: Når det kommer til sårheling, anbefaler vi at spise en sund og varieret kost (rig på vitaminer og protein).

Hvis du ryger, anbefaler vi, at du reducerer eller stopper helt, da det fremmer sårheling.

Infektion i såret: I sjældne tilfælde kan såret blive inficeret. Dette viser sig normalt efter et par dage, når såret bliver hævet, smertefuldt og ømt at røre ved. Det kan også lække ildelugtende væske fra såret.

Huden kan også blive øm, rød og varm. Hvis dette sker, bør du kontakte din egen læge eller vagtlæge.

Sexliv: Der kræves ingen særlige forholdsregler.

Smerter: Når bedøvelsen begynder at aftage et par timer efter operationen, kan der opstå smerter eller svie i såret. Smerter kan næsten altid lindres med relativt milde smertestillende midler.

Smerterne skal aftage inden for en uge. Hvis du oplever smerter, er det vigtigt at tage smertestillende medicin regelmæssigt for den bedste smertelindring. Vi anbefaler smertestillende håndkøbsmidler som f.eks Alvedon og eventuelt Ibumetin tabletter.

Kontakt: Hvis du har yderligere spørgsmål, så ring til klinikken på telefonnummer 46 15 05 21 eller brug e-mailadressen kontakt@kirurgiklinikken.dk