Åreknuder i benet

Hos Kirurgi Klinikken er vi her for dig, når du har brug for os. Vi sætter patienten i centrum og tilbyder hurtig adgang til udredning og behandling på vores klinik i Solrød Stand

  • Kort ventetid
  • Specialiseret team

Kort ventetid

Meget erfarende

Nyeste metoder

Åreknuder

Åreknuder er forstørrede, snoede og hævede årer, der normalt opstår i benene og fødderne, når ventilerne inde i venerne ikke fungerer korrekt, hvilket får blodet til at strømme tilbage og samle sig i venerne. Dette får venen til at blive strakt, snoet og svulmende. Åreknuder kan være blå, lilla eller hudfarvede, og de kan ligne snore eller reb under huden. De kan give symptomer som smerte, hævelse, kløe og en tung følelse i benene.
Åreknuder er en almindelig sygdom. I USA er 35 procent af befolkningen ramt. I Danmark forekommer åreknuder i større eller mindre grad hos cirka en tredjedel af Danmarks befolkning.

De er mere almindelige hos kvinder end hos mænd og har en tendens til at blive mere almindelige med alderen.
Faktorer, der kan øge risikoen for at udvikle åreknuder, omfatter fedme, graviditet, en familiehistorie med sygdommen og en stillesiddende livsstil.

Behandlingsmuligheder

laserbehandling åderbråck malmo

Laser

Behandlingstid: 30 min

RFA aaderbraack behandling

RFA

Behandlingstid: 30 min.

skleroterapi åderbråck bahendling

Flebektomi

Behandlingstid: 30 min.

flebektomi Åderbråck malmo

Skleroterapi

Behandlingstid: 15 min.

Symptomer på åreknuder

Forstørrede, snoede årer
Det mest tydelige symptom på åreknuder er forekomsten af ​​forstørrede, snoede og svulmende årer på hudens overflade, ofte blå eller lilla. Åreknuder kan forårsage smerte, dunkende eller ømhed i benene, især efter lange perioder med stående eller siddende.

Hævelse
Åreknuder kan føre til hævelser i ben og ankler, som kan forværres i løbet af dagen.

Hudændringer
Åreknuder kan forårsage hudændringer i det berørte område, herunder misfarvning, kløe og tørhed.

Sår
I alvorlige tilfælde kan åreknuder føre til udvikling af åbne sår eller sår på huden nær de berørte vener

Rastløse ben
Nogle mennesker med åreknuder kan opleve restless leg syndrome, som forårsager en ukontrollabel trang til at bevæge benene, især om natten. Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle med åreknuder oplever symptomer, og nogle mennesker har muligvis ingen tegn på tilstanden overhovedet.

Hvornår og hvor skal jeg søge pleje?

Kontakt Surgicare Kliniken, hvis du har problemer med åreknuder. Det er især vigtigt, hvis benet hæver, hvis du får bensår, hvis du får hudbetændelse eller hvis du får eksem.

Ring på telefonnummer 46 15 05 21, hvis du ønsker sundhedsrådgivning. Så kan du få hjælp til at vurdere symptomer eller hjælp til, hvor du skal søge pleje.

Hvad kan jeg selv gøre?

Du kan lindre symptomer på åreknuder i benene ved fysisk aktivitet, fx ved at gå. Undgå at være stille for længe. Prøv at holde dine ben oppe så ofte du kan. Du kan for eksempel have dine ben på en skammel eller en stol.

Du kan også lægge benene højt, når du sover ved hjælp af for eksempel puder, hvis dine ben eller åreknuder er hævede. Undgå tøj, sokker og sko, der sidder stramt om benene.
En elastisk støttestrømpe lindrer ubehaget ved at give et jævnt tryk, der forhindrer benene i at hæve. Der er også en stærkere model kaldet en kompressionssok.
Strømperne giver støtte, så åreknuderne presses sammen, hvilket mindsker risikoen for, at benene hæver.

Behandling af åreknuder i benene

Du, der lider af åreknuder, kan have behov for behandling. Der er flere forskellige måder at fjerne åreknuder på.

På vores klinik bruger vi de mest moderne behandlinger, herunder laser, RFA, flebektomi og skleroterapi. I meget sjældne tilfælde kræves operation.

Behandling med varme eller skum
Laservarmebehandling eller mikrobølgebehandling er de mest almindelige metoder til at fjerne åreknuder. De store årer ødelægges derefter af varmen fra laseren eller af mikrobølgerne. Synlige åreknuder skal normalt fjernes gennem små hudsnit, ligesom ved almindelig kirurgi. Inden det er gjort, får du en lokalbedøvelse.

Nogle gange kan man få en sprøjte med et skum, der får åreknuderne til at skrumpe og forsvinde.
Den behandling kræver ikke bedøvelse, men er noget mindre effektiv end operation. Du kan derfor have behov for at blive behandlet flere gange. Skumbehandling bruges oftest til små og mindre udbredte åreknuder.

Operation
Kirurgi kan være nødvendig, hvis du har store og udbredte snoede vener. Hovedvenerne fjernes sammen med de fleste af de synlige åreknuder. Du får nogle midlertidige blå mærker, fordi venerne ikke er syet sammen. Normalt bliver du bedøvet under operationen eller får en rygmarvsbedøvelse.