Laserbehandling af Åreknuder

Hos Kirurgi Klinikken er vi her for dig, når du har brug for hurtig pleje. Vi sætter patienten i centrum og tilbyder hurtig adgang til undersøgelse og behandling

  • Behandlingstid ca. 30 min.
  • Bedøvelse med lokalbedøvelse

Laser af åreknuder (EVLT)

EVLT (Endovenøs Laserterapi) er en minimalt invasiv procedure, der bruges til at behandle åreknuder. Under proceduren føres et tyndt laserfiber ind i den berørte vene gennem et lille snit i huden. Laserenergien bruges derefter til at opvarme venen, hvilket får den til at kollapse og forsegle. Over tid absorberes den kollapsede vene af kroppen og forsvinder.

EVLT tager cirka 30 til 45 minutter at gennemføre. Patienter kan normalt vende tilbage til deres normale aktiviteter umiddelbart efter proceduren. EVLT er generelt sikkert og effektivt med få bivirkninger. Men som med enhver kirurgisk procedure kan der være nogle risici og potentielle komplikationer, som bør diskuteres med din læge, før du gennemgår proceduren.

Sådan fungerer laserbehandlingen

Ultralydsscanning udføres for at lokalisere og markere den defekte eller dårligt fungerende vene. Huden er bedøvet i det relevante område, hvor der laves et to millimeter langt snit.
Under lokalbedøvelse føres et lille fleksibelt rør og en laserfiber ind i venen.
Laservarmen får venen til at kollapse og lukke permanent. Laserfiberen trækkes endelig meget langsomt ud (ca. 2 mm/sekund). Når behandlingen er overstået, lukkes såret med et plaster og bindes.

Sådan forbereder du dig

Behandlingen kræver ingen særlig forberedelse, men undgå at påføre huden creme på behandlingsdagen. Du bør også klæde dig i løstsiddende tøj og medbringe nogle sko, der er nemme at tage på efter proceduren.

laser åderbråck

Viktig information:

  • Behandlingen tager cirka 30 minutter.
  • Det gør ikke ondt.
  • Du kan selv forlade klinikken efter laserbehandlingen.

Sådan fungerer laserbehandlingen:

Ultralydsscanning udføres for at lokalisere og markere den defekte vene.
Huden i det angrebne område er bedøvet, og der laves et snit på to millimeter.
Under lokalbedøvelse indsættes et lille fleksibelt rør i venen, og en laserfiber indsættes i røret.
Laservarmen får venen til at kollapse og lukke permanent. Laserfiberen trækkes til sidst meget langsomt ud (ca. 2 mm/sekund).
Når behandlingen er overstået, lukkes såret med plaster og bandager.

Efter behandlingen

Forvent at vente 20 – 30 minutter på observation i venteværelset bagefter, og at du kan have nedsat styrke i benet samme dag (selvom det er sjældent). Ugen efter behandlingen er det almindeligt at mærke smerter på inderlåret. Det er helt naturligt og intet at bekymre sig om. Forvent lidt hævelse og nogle blå mærker på benene. De forsvinder inden for to til fire uger.

Du får en bandage på såret og en trykforbinding op til knæet. Hvis bandagen er for stram, skal du løsne den. Hvis det ikke virker, skal du om nødvendigt fjerne det helt og tage støttestrømper på. Der kan være mindre blødninger (et par centimeter store) synlige på bandagen. Disse er ubetydelige og intet at bekymre sig om.
I 14 dage efter behandlingen skal du have kompressionsstrømper på i løbet af dagen. Ved hævelse er du velkommen til at bruge sokken i længere tid. Tag sokken af ​​om natten.
Kompressionsstrømpen skal være kompressionsklasse 2 med et tryk på 23-32 mmHg og kun sidde under knæet, uanset hvilken procedure du har haft.

Det kan være godt at have to par kompressionsstrømper.
Du kan gå som normalt umiddelbart efter operationen. Undgå dog kraftig aktivitet som sport og cykling på den første dag. Når du sidder, skal du placere benet højt. Undgå også alkohol den første dag, da det kan øge blødningstendensen.
Læs mere om: åreknuder ben