Koloskopi er en undersøgelse, hvor et fleksibelt rør med en diameter på cirka en centimeter føres ind i tyktarmen, som har en længde på cirka 120 cm. En komplet koloskopi, der når hele vejen til blindtarmen, udføres hos omkring 90% af patienterne. De resterende 10 % kan suppleres med en CT-scanning. Koloskopet er 150 cm langt og har udover et fjernsynskamera kanaler til luft, vand, sug og instrumenter.
Indikationer for koloskopi
Koloskopi betragtes som den mest grundige metode til at undersøge tarmen. Det bruges til at undersøge:
Anal blødning, lavt blodtal, vægttab, mavesmerter, ændringer i afføringsmønstre og lignende symptomer.
Screening for tyktarmskræft, både med og uden en familiehistorie af sygdommen.
Regelmæssig overvågning af patienter med colonpolypper.
Opfølgning efter operation for tyktarmskræft og lignende tilstande.
Ifølge anbefalinger fra Socialstyrelsen bør nære pårørende til personer med endetarms- eller tyktarmskræft gennemgå en koloskopi hvert 3. eller 5. år. Undersøgelsen giver et detaljeret billede af indersiden af tarmen, og hvis der konstateres symptomer på sygdom, kan der tages vævsprøver (biopsier) og foretages mindre kirurgiske indgreb. Hos cirka 20 % af patienterne opdages polypper, som derefter fjernes under undersøgelsen.
Tidsforbrug
Koloskopien tager normalt 15 til 30 minutter. Nogle gange kan det være mere tidskrævende, hvis tarmen er usædvanlig lang eller buet.
Er undersøgelsen ubehagelig?
Selve tarmen har ingen fornemmelse, så det er muligt at arbejde i tarmen uden at forårsage smerte. Ved undersøgelsen kan patienten dog opleve gassmerter, tryk eller generel ubehag, da der via koloskopet blæses luft ind i tarmen for at forbedre overblikket. Smertefulde fornemmelser kan opstå, når tarmens kurver rettes ud. Dette ubehag er normalt kortvarigt og stopper, så snart koloskopet er passeret, og tarmen er blevet rettet.
Vi tilbyder smertelindring og beroligende medicin under undersøgelsen. Valget er dit, men husk på, at kørsel ikke anbefales resten af dagen. I sådanne tilfælde kan det være praktisk at have en ledsager med.
Forberedelse
For en vellykket undersøgelse er det vigtigt, at tarmen er ordentligt renset. Det betyder diætrestriktioner og brug af et rengøringsmiddel.
Patienter, der tager blodfortyndende medicin (Hjertemagnyl, Marevan, Marcomar, Persantin Retard), bør stoppe med at tage dem i mindst 3 dage. Kontakt venligst klinikken for yderligere information.
Kost
Kerne fra fødevarer kan tilstoppe det udstyr, der bruges under undersøgelsen. Derfor bør du undgå frørige fødevarer i tre dage før undersøgelsen, for eksempel brød med frø som sesamfrø, hørfrø og lignende.
Dagen før undersøgelsen: Spis til kl 13.00, men undgå meget store måltider. Herefter kun klare væsker som juice, sodavand, æblejuice, te, kaffe, mousserende vand, bouillon, sorbet (vandbaseret is) uden bær, øl, vin. Ingen mejeriprodukter eller tykke supper som tomatsuppe og aspargessuppe. Drik rigeligt, gerne noget sukkerholdigt, for at få nogle kalorier ind.
På undersøgelsesdagen: Du kan drikke te, kaffe (max. 1 kop), juice og vand efter behov. Tag din almindelige medicin som normalt, bortset fra blodfortyndende medicin.
Udrensning
Til udrensning bruges Picoprep, som du får på recept.
Rengøring påbegyndes dagen før undersøgelsen, se nedenfor.
Pakken indeholder 2 poser pulver:
På 14.00, tag den første pose således: Tag et glas vand med 150 ml koldt vand. Tilsæt pulveret fra en af poserne til vandet. Rør blandingen i 2-3 minutter. Når det ikke længere bobler, er blandingen klar. Drik det inden for 15 minutter. Drik mindst 1,5 liter klar væske i løbet af de næste 4-6 timer. Medicinen virker 1-3 timer efter indtagelse.
På 20.00, tag den anden pose Picoprep og drik mindst 1,5 liter klar væske i løbet af de næste 2-4 timer.
Udrensningen vil resultere i vandig diarré. Det er vigtigt at være tæt på et toilet, og det frarådes at forlade hjemmet, mens rengøringen er i gang. Det kan også påvirke nattesøvnen. Mange kan opleve milde mavekramper eller kvalme. Mange mennesker kan føle sig irriterede, når de åbner deres tarme. Påfør en olieagtig creme på dette område flere gange.
Efter undersøgelsen
Efter undersøgelsen kan du opleve mavesmerter eller ubehag på grund af luft, der blæses ind i tarmen. Du behøver ikke at holde luften men lade den “sluppe ud”.
Du bør vente i venteværelset i cirka 30 minutter efter undersøgelsen for at sikre dig, at du har det godt, inden du sendes hjem.
Hvis du har fået medicin under undersøgelsen, bør du have en med dig hjem.
Er undersøgelsen farlig?
Koloskopi er en sikker undersøgelse. Faktisk er der færre komplikationer sammenlignet med en traditionel røntgenundersøgelse. De få komplikationer, der kan opstå, især ved fjernelse af polypper, kan omfatte blødning eller perforering af tarmvæggen. Begge disse komplikationer er meget sjældne. Risikoen er så lille, at den opvejes af fordelene ved at opdage kræft eller præ-cancer i tide.
Oplever du følgende symptomer efter undersøgelsen, bør du kontakte os:
Kraftig blødning fra tarmen.
Symptomer på tarmvægsobstruktion (tarmperforation): Alvorlige mavesmerter.
Kontakt
Hvis du har yderligere spørgsmål, så ring til klinikken på 46 15 05 21 eller brug mailadressen kontakt@kirurgiklinikken.dk